Din când în când avem nevoie de ceva mai mult decât o simplă motivaţie, o sursă de inspiraţie, o discuţie cu cineva apropiat sau un răsfăţ, pe care îl aşteptam demult. Aşa că, m-am gândit la lucrurile fundamentale, cele care stau la baza a tot ceea ce putem face pentru a avea o viaţă din ce în ce mai bună.
Astfel, a ieşit o listă de 20 de metode eficiente pentru o viaţă din ce în ce mai bună, o listă în care cred cu tărie, pe care o folosesc şi pe care am dorit mult să o împărtăşesc şi cu voi. Acum nu mai ai nevoie să cauţi pe net sau prin documentele aflate pe computerul tău, ci pur şi simplu poţi pune un bookmark la acest articol sau îl poţi chiar printa.
Sper să-ţi placă colecţia mea de metode, să te inspire şi să te ajute să ai o viaţă din ce în ce mai bună şi pentru că nu îmi place să pierd timpul, haideţi să vedem ce am sintetizat, mai departe 🙂
1. Provoacă-ţi gândurile
Identifică credinţele şi gândurile negative pe care le ai despre tine însuţi şi provoacă-le, pune-le la îndoială. Găseşte argumente contra acestora.
2. Antrenează-ţi creierul
Gândirea negativă devine un obicei înrădăcinat în mintea ta. Refă legăturile, sinapsele şi traseele din mintea ta, prin gânduri pozitive intenţionate, precum şi prin unele noi.
3. Zâmbeşte
Un zâmbet blând şi cald pe faţa ta poate face minuni şi îţi va aranja muşchii feţei, astfel încât te vei simţi mai vesel, mai bucuros şi mai încrezător. Şi transmite mai departe aceste sentimente şi în creierul tău.
4. Stai drept
Fii atent la postura ta. Te face să apari ca fiind o persoană cu încredere de sine şi, de asemenea, te face să fii mai încrezător în tine şi în forţele tale. În schimb nu exagera cu postura, astfel încât să devii arogant.
5. Practică
Dacă suferi la un anumit capitol, la o abilitate pe care vrei s-o dezvolţi, probabil nu faci destulă practică, aşa că treci la treabă, pentru că aceasta te va ajuta să avansezi, să capeţi mai multă încredere, să fii mai motivat şi să ajungi la succes.
6. Alcătuieşte o listă
Scrie acum pe o foaie de hârtie care sunt abilităţile, talentele, succesele tale. În momentele în care te vei simţi mai dărâmat, când uiţi de fapt de tine, pune mâna pe ce ai scris şi citeşte cu voce tare. Astfel, îţi vei reaminti cine eşti şi că eşti minunat.
7. Interacţionează
Dacă tu crezi că izolarea este bună, atunci află că în izolare gândurile negative te vor cuprinde şi te vor pune la pământ. Nu confunda izolarea cu liniştea sau solitudinea. Izolarea înseamnă să te rupi de oameni, aşa că acţionează exact invers şi revino în mijlocul oamenilor, pentru a-ţi recăpăta vitalitatea.
8. Pune bariere
O încredere de sine scăzută este de multe ori mână în mână cu dorinţele şi agenda altora. Atunci când laşi pe altcineva să-ţi facă programul sau să-ţi controleze deciziile, comportamentul, viaţa, este bine să începi să pui bariere. Ai nevoie de ele pentru a recăpăta controlul vieţii tale.
9. Creează-ţi o viziune
Descrie în cuvinte şi pune-le pe hârtie, zugrăvind cum ai vrea să arate viaţa ta, dacă ar fi s-o iei de la zero sau de la un nou început chiar acum. Doar faptul că ai început să scrii despre asta, înseamnă că deja ai început s-o creezi, aşa că bucură-te de proces şi conştientizează acest aspect.
10. Arată-te la superlativ
Fii atent la apariţia ta ca persoană. Îmbracă-te bine, decent, îngrijit, curat. Aranjează-ţi coafura. Pune machiaj, dacă este nevoie, doar atât cât să-ţi scoată în evidenţă frumuseţea naturală. Orice este mai mult este kitsch. Când arăţi bine, te simţi bine.
11. Înfruntă-ţi fricile
Unde îţi este frică de eşec? Ce te reţine? Treci şi acţionează pas cu pas în ariile în care se întâmplă astfel. După ce ai făcut o acţiune, cât de mică, treci la următoarea.
12. Bucură-te de eşecuri
Uită-te cu atenţie la eşecurile din trecut. Scrie ce ai învăţat din acestea şi cum îţi foloseşte în prezent. Observă cum eşecurile au fost sau nu blânde cu tine. Eşec după eşec, ajungi la succes.
13. Defineşte-ţi valorile
Scrie acum care sunt cele mai importante valori pentru tine în viaţă. Gândeşte-te la cel puţin cinci valori care te definesc. Modul cum trăieşti acum este contrar acestor valori? Care ar fi o singură acţiune pe care o poţi întreprinde pentru a corecta acest lucru? Trăieşte conform valorilor tale, astfel vei fi fericit, conectat la prezent şi viaţa va fi aşa cum îţi doreşti.
14. Găseşte-ţi un mentor
Cine te motivează şi te inspiră? Este timpul să te duci la acea persoană, să-i transmiţi ce înseamnă pentru tine şi să-i spui că vrei să fie mentorul tău. Astfel, vei putea învăţa mai multe despre ei, cum îşi conduc ei viaţa, care sunt obiceiurile lor, cum au ajuns până aici şi multe altele. Dacă persoana respectivă este un model de succes pentru tine, atunci fă ceea ce fac oamenii de succes.
15. Concentrează-te acum
Majoritatea problemelor legate de lipsa de motivaţie şi de încredere vin din faptul că oamenii au diverse regrete legate de situaţii din trecut, dar şi din faptul că îşi fac multe griji pentru viitor. Ei bine, viaţa se trăieşte în prezent, de aceea este nevoie de conştientizare, atenţie şi concentrare pe ceea ce faci acum.
16. Fă ceva pentru ceilalţi
Fii bun, înţelegător, darnic, prietenos, fii cel care dă de la el, fie că vorbim despre pilde de înţelepciune, poveşti inspiraţionale sau ajutoare financiare celor care au nevoie. Fii un om de tipul celui care „Dă” şi nu care „Ia”, atunci vei simţi şi o satisfacţie imensă şi o încredere sporită în tine.
17. Plănuieşte o scurtă distracţie
Dacă ai nevoie să faci faţă şi altfel problemelor sau situaţiilor de zi cu zi, atunci nimic nu te poate opri ca timp de 10 minute pe zi, să-ţi plănuieşti o mică petrecere, un mic răsfăt, o mică refulare. Te va deconecta şi te va reîncărca cu energie, aşa că bucură-te de tine şi de viaţa ta.
18. Încearcă ceva nou
Aici mă refer la orice. Un sport, un hobby, o reţetă, un aliment, un loc. Doar fă ceva ce nu ai mai făcut niciodată. În fiecare zi, dacă poţi.
19. Citeşte ceva inspiraţional
Păstrează mereu cu tine o carte motivaţională sau nu, dar una care să te resusciteze, să te facă să revii cu gânduri de bucurie la viaţă, să-ţi aducă aminte să iubeşti tot şi pe toţi cei care îţi sunt dragi, să-ţi facă plăcere, să te facă fericit. Îţi va creşte încrederea, iar paharul de motivaţie va fi din nou plin.
20. Cheamă întăriri
Îmi place asta. Înscrie-te la un curs, mergi la un seminar, alătură-te unui program, participă la traininguri sau orice alte evenimente care îţi pot îmbunătăţi viaţa. Dacă tot ai probleme şi nici aşa nu reuşeşti, atunci apelează la un specialist, life coach.
Acestea sunt cele 20 de metode, căi, moduri de a te automotiva, de a creşte încrederea de sine şi de a avea o viaţă din ce în ce mai bună. La mine funcţionează, sunt eficiente, dar pentru că suntem individualităţi, unele vor funcţiona şi pentru tine, unele nu. Ia-le la modul general şi găseşte sursele tale proprii de inspiraţie, pe care să le urmezi şi să le aplici în viaţa ta.
Fă ceea ce îţi face plăcere, ceea ce te face fericit şi trăieşte în prezent 🙂 Din ce în ce mai bine!
Daniel, bloggerul care te motivează