Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă relaxez prefer să mă plimb pe jos, să alerg, să fiu în mijlocul pădurilor, ideea este să ies din casă.
Când rămân totuşi în casă una din activităţile care mă deconectează este aceea de a viziona un film bun. Un film interesant. Un film care lasă urme în mintea şi sufletul meu.
Am avut perioade, cum a fost prin facultate, în care vedeam mai multe filme pe zi, iar când era vorba despre un serial nu îmi plăcea să mă uit săptămânal, ci aşteptam să se termine sezonul şi apoi îl vedeam pe tot odată 🙂
Vremurile acelea au apus demult, dar cinefilul din mine îşi satisface pofta ori de câte ori poate. Şi atunci merg la cinema.
Pe măsură ce au trecut anii, am învăţat că timpul este cea mai preţioasă resursă pe care o am la dispoziţie. Acum, de câte ori mă uit la un film, fac un pic de cercetare înainte şi încerc să aflu mai multe detalii.
Pentru că este un blog despre bani, m-am gândit astăzi să-ţi recomand câteva filme, pe care eu le-am văzut şi care scot în evidenţă lumea banilor şi domenii conexe. Unele sunt mai vechi, altele sunt mai noi.
Ca de obicei, atunci când vorbim de preferinţe personale, fiecare alege pentru el criteriile potrivite, cele care te fac să acorzi atenţie unui film.
Ştii că vorbesc despre programarea mentală, despre convingerile limitative pe care le ai şi tu, iar filmele nu fac excepţie de la ceea ce a însemnat programarea ta. Trecută sau de acum încolo.
Contează la ce filme te uiţi? Contează care este ideea principală? Contează care sunt unghiurile în care este expus un anumit eveniment? Contează învăţăturile pe care le poţi extrage de acolo? Bineînţeles că da!
Pentru că am ceva cu numărul magic „5”, aşa cum am făcut şi cu articolul în care am recomandat cărţi despre prosperitate (citeşte aici), astăzi îţi prezint succint 5 filme grozave despre bani şi universul lor, care eu consider că reuşesc să ne transmită idei de valoare.
5 filme grozave despre bani.
Încă ceva: dacă parcurgi acest articol şi nu te simţi atras să te uiţi la vreunul din filmele de mai jos, te rog nu o face. Timpul tău este preţios!
1.The Godfather
Anul acesta m-am uitat la trilogia „Naşul”. Trebuie să-ţi mărturisesc că pe ultimul, adică pe al treilea din serie, nu îl văzusem.
Filmul acesta are ceva magic, ceva ce cred că niciun critic de film nu a reuşit vreodată să transpună în cuvinte.
Povestea, modul cum ea se desfăşoară, caracterele create, precum şi interpretarea lor este la nivel de artă. Modul în care îţi este prezentată mafia italiană care acţionează în SUA te face să te îndrăgosteşti de personaje şi să suferi alături de ele.
Banii au un rol primordial în acest film, dar nu apar pur şi simplu. Universul lor este tratat în film mai mult dintr-o perspectivă antreprenorială, din perspectiva unor diverse moduri de a face afaceri.
Este de departe cel mai bun film care portretizează crima organizată şi care scoate la iveală atât dedesubturi murdare, brutalitatea crimelor, precum şi valori de rang superior precum eleganţa, respectul, prietenia şi familia.
Dacă nu ai văzut încă această trilogie de filme, te invit la acţiune.
2.Inside Job
Aşa cum spune şi intriga, acest film face o analiză amplă şi concludentă din interiorul crizei financiare din 2008, care la un cost de peste 20 de trilioane de dolari a produs suferinţe planetare, mulţi oameni şi-au pierdut locul de muncă şi am fost aproape de un colaps financiar global.
Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla din nou şi următoarea criză financiară să dea lovitura de graţie. Unii chiar susţin asta.
Acest film documentar este extraordinar în esenţa lui pentru că prezintă multe lucruri de care nu ai auzit până acum şi nici nu are particularităţi politice.
Cu mulţi ani în urmă pieţele de capital, zona de investiţii financiare, instrumentele financiare şi altele conexe erau bine reglementate. Şi a fost foarte bine timp de vreo 50 de ani după crahul financiar din 1929-1933.
Însă, aceste reglementări au fost ridicate la un moment dat, undeva în timpul lui Ronald Reagan. Ce s-a întâmplat după? Am bifat deja până în 2016 nu mai puţin de 3 crize financiare, iar următoarea se pare că bate la uşă.
Vei afla cum s-a construit şi s-a dezvoltat sistemul care s-a umflat şi la un moment dat a explodat aşa cum este posibil să fi auzit de bula imobiliară.
3.Boiler Room
Acesta este un film agresiv pentru că plasează banii mai presus de orice altceva, în schimb esenţa lui este una bună. Cei pasionaţi de vânzări garantat vor putea găsi ceva tactici de la abordări telefonice şi până la moduri de a încheia parteneriate.
Un principiu bine ilustrat în film este acela că nu este neapărat nevoie de bani ca să faci bani, iar firma de traderi din film este una mică, însă cu idei îndrăzneţe.
Actorii din acest film sunt la mare înălţime şi îi poţi vedea în toată amploarea tinereţii lor, nu că acum ar fi prea bătrâni. Este o poveste în care este implicată multă emoţie de la stări de prietenie şi iubire până la cinism şi pragmatism extrem.
Scenariul este construit în jurul lăcomiei financiare, a păcălirii celor cu mai puţine cunoştinţe financiare şi exploatarea fiecărui bănuţ din buzunarul clientului. Un lucru interesant scos la suprafaţă este modul în care agenţii de bursă îşi obţineau acreditările.
Îţi recomand o poveste intrigantă, spectaculoasă, jucăuşă, dar şi sumbră în acelaşi timp despre ce se poate afla în mintea unui om care încearcă să ruineze alt om în scopul propriului avantaj şi atât.
4.Margin Call
Acest film este strălucitor. Dacă nu eşti convins de lista de actori şi de interpretarea lor, îţi spun imediat câteva informaţii ca să te conving să te uiţi la film.
Acţiunea se petrece în cadrul unei respectate companii financiare. Înainte de a pleca din firmă, un om important făcuse o descoperire cu impact major asupra firmei, dar şi a pieţei în general.
Munca lui este continuată de un tânăr căruia nu-i vine să creadă ceea ce va descoperi. Apoi totul se petrece pe parcursul nopţii şi urmează o serie de evenimente care se transformă în nişte decizii financiare cu un anumit interes.
Te anunţ că este un film mai dificil, care este posibil nici să nu ţi se pară că este un film, ci poate mai mult ca un documentar foarte intens.
Este ca o relatare mai pe larg a unei probleme morale care poate fi dezbătută şi rezolvată peste noapte, cu toate că poartă în spate o complexitate mult mai mare. Tinerii din film acţionează ca şi cum ar fi ochii şi urechile noastre, iar asta te face să înţelegi şi să fii mai bine expus la inima maşinăriei, când ultima fantasmă de îmbogăţire uşoară este arătată lumii ca într-un delir colectiv.
5.The Big Short
Acesta este cel mai recent film din această scurtă listă detaliată de astăzi. Este vorba despre câţiva oameni care, din diverse colţuri ale lumii, prevăd prăbuşirea pieţei creditelor şi a celei imobiliare. Ei decid să acţioneze şi să profite de descoperirea proaspăt făcută.
Un joc interesant în care poţi vedea cum băncile nu puteau oferi anumite produse sau servicii pentru clienţi, în schimb atunci când cineva cu influenţă şi cu mulţi bani cere crearea unui produs special pentru el şi firma lui, acest lucru este realizat imediat.
O perspectivă din care majoritatea pur şi simplu considera că nu are cum să se întâmple ceea ce câţiva nebuni deja văzuseră şi, mai mult de atât, aveau şi dovada matematică unde se va ajunge în perioada imediat următoare.
Probabil te întrebi dacă nu este cumva vorba din nou de lăcomie. Ei bine, da, dar nu aşa cum ai mai întâlnit, ci de una inteligentă, deşteaptă şi care îţi va pune mintea la contribuţie.
Ceea ce alţii nu au văzut, se întâmplă. Ceea ce majoritatea nu au crezut că este posibil, se întâmplă. Ceea ce numeşti „ciudat” este posibil să fie adevărul.
—
Sper să îţi placă recomandările de astăzi. Dacă nu ai văzut vreun film din această listă, din punctul meu de vedere, este esenţial să le vezi pe toate.
Nu este nevoie să fii vreun expert în lumea finanţelor ca să le înţelegi. Pe alocuri, anumite detalii sunt foarte specifice şi vor face deliciul celor care sunt obişnuiţi cu anumiţi termeni specifici financiari.
Lumea financiară, cu toate cotloanele ei, este extraordinară pentru cinema. Tragedie, comedie, ingeniozitate, catastrofă, eliberare, lăcomie. Toate acestea şi multe altele se regăsesc în filmele produse până acum pe teme financiare.
În timp ce unele portretizează profesionişti într-o lumină mai puţin favorabilă, altele ne arată poveşti incredibile despre exces, riscuri şi asumarea riscurilor, putere, lăcomie ceea ce te atrage să urmăreşti acest tip de filme. Indiferent că lucrezi în domeniul financiar sau nu.
Sigur că sunt şi altele, unele dintre ele extrem de cunoscute. Câteva nume sunt: Wall Street, The Wolf of Wall Street, Trading Places, Too Big to Fail, Arbitrage.
Îndemnul meu este, dacă ai de gând să faci o cură de filme în perioada următoare, să le vezi pe toate cele enumerate astăzi, precum şi de altele la care poţi găsi referire pe internet. Toate sunt grozave şi din toate avem câte ceva de învăţat pentru a ne fi mai bine.
Vizionare plăcută!