Lista recunostinței (în engleză « gratitude list ») face parte din seria aia de obiceiuri bune, pe care este recomandabil să le cultivăm în viața de toate zilele. Este prima dată când scriu despre acest subiect și, în timp ce îmi merg degetele pe tastatură, mi-a venit în gând să o asemui cu o listă de inventar. Un inventar în care aduni lucruri, oameni, situații, emoții, gânduri. pentru care ești recunoscător. Pot fi bineînteles și lucruri mai putin drăguțe, roz și benefice la o primă vedere, dar care într-un fel sau altul te-au ajutat să crești.
Și partea frumoasă este că nu « se recomandă » să fie facută într-o anumită formă, într-o anumită zi sau într-un anumit moment. E doar necesar să te gândești pentru ce ești recunoscător. Unii o fac seara, mental, înainte de culcare, alții dimineața, la trezirea din somn.
Eu, de anul trecut, am ales să imi fac lista recunostinței săptămânal, de preferat duminică seara, pentru că îmi dă ocazia să am o retrospectivă a săptămânii care tocmai s-a încheiat. Și până în 2014 știam ce e aia recunoștința, dar o practicam la modul general și abia după ce am ajuns să o fac la modul susținut, am descoperit că sunt nenumărate lucrurile, situațiile sau oamenii, pentru care merită să fiu recunoscătoare și să mulțumesc că mi s-au întâmplat sau că au trecut prin viața mea.
Inițial, pe prima listă de mulțumire, după ce mi-am stors creierii, am reușit să scot doar 5 puncte. Acum am ajuns la…fără numar și vreau să vă vorbesc despre beneficiile acestui obicei sănătos.
- Lista recunostinței te reconectează la tine, te face mai conștient și mai atent la lucrurile bune, pozitive și benefice, care ți se întâmplă și pe care câteodată le iei ușor, gândind că ți se cuvin sau cărora uneori nici nu le dai atenție.
- Poate fi o formă de auto-terapie și te scoate din butoiul cu melancolie 🙂 În cazul în care te apucă stările și gândurile negative, amintește-ți de lista ta sau recitește-o. Îți va schimba aproape instantaneu starea de spirit.
- Îți dă ocazia să te cunoști mai bine, aflând în acest fel care îți sunt valorile, credințele și lucrurile pe care le apreciezi în viață.
- Lucrurile sau situațiile pentru care ești recunoscător se vor înmulți în viata ta, iar modul tău de gândire se va schimba, concentrându-se tot mai mult pe modul pozitiv și benefic, pe ceea ce ai. în loc de ceea ce iți lipsește.
La finalul listei recunostinței sigur vei zâmbi gândind „WOW! Uite câte lucruri pentru care să fiu recunoscător am!” Îti garantez că vei simți în acel moment o senzație de împlinire și mulțumire.
Asa că, spor la facut lista recunostinței! 🙂
Mădălina Iancu