Viaţa modernă implică zi de zi diverse activităţi, dar pentru majoritatea oamenilor înseamnă doar rutină. Mai precis, sună ceasul, îl amâni de câteva ori, la un moment dat te dai jos din pat şi te duci la baie pentru că ceva te presează de peste noapte. Apoi te duci la bucătărie, îţi faci o cafea, aprinzi o ţigară (dacă eşti fumător) şi mănânci ceva (asta dacă obişnuieşti să mănânci dimineaţa sau dacă ai timp). Te speli pe ochi, tragi ceva pe tine şi pleci la serviciu.
Deschizi calculatorul, mai bei o cafea, verifici mailurile şi te apuci de treabă. Vine şi prânzul când trebuie să mănânci ceva (majoritatea fast food), te întorci din pauza de masă (dacă ai aşa ceva) şi apoi mai bei o cafea ca să nu te ia somnul. Trece şi ziua asta şi ajungi acasă. Dai drumul la televizor, îţi faci ceva de mâncare, mănânci în faţa televizorului ca să nu pierzi ştirile. Te mai bagi eventual la un film sau la o baie sau dacă ai chef poate ieşi la o bere cu prietenii. Evident urmează somn şi mâine de la capăt. Când vine sfârşitul de săptămână dormi cât poţi de mult pentru că te simţi obosit.
Cam aşa se poate descrie în câteva cuvinte viaţa multora dintre cei din jurul nostru. Mă refer aici atât la angajaţi, cât şi la foarte mulţi proprietari de afaceri, care din păcate ei nu au afacerea, ci afacerea îi are pe ei. O rutină zilnică, generatoare de stres, nervozitate, oboseală accentuată, mai tărziu aducătoare de boli. Da, ştiu, există totuşi multe persoane care reuşesc să-şi facă programul astfel încât să ajungă şi la sala de sport. Cu toate că, dacă intervine ceva la serviciu şi şeful spune că trebuie terminat astăzi, se stă după program şi la revedere cu urmarea antrenamentului la sală sau în cazul oamenilor care au afaceri, ei ajung primii să desfacă lacătul şi tot ei pleacă ultimii şi încuie lacătul.
Am făcut această introducere pentru că majoritatea oamenilor susţin că nu mai au timp de alte activităţi în afară de serviciu-casă.
Voi contrazice acest lucru şi îţi spun tare şi răspicat că atunci când îmi spui că nu ai timp, de fapt îmi livrezi o scuză penibilă, ba chiar mai mult de atât, te minţi pe tine şi intri în categoria celor care se scuză pentru orice. Nu există nu am timp, există un foarte defectuos management al timpului şi o mare lipsă de conştientizare că astfel îţi baţi joc de viaţa ta.
Ce să mai vorbim de timp pentru o activitate sportivă, nu-i aşa? Să ştii că şi eu am făcut parte din categoria oamenilor descrişi mai sus, am fost un corporatist rutinat, care până la urmă, într-o zi şi-a văzut viaţa cu alţi ochi şi a realizat că trebuie să schimbe ceva (în cazul meu am schimbat tot, dar este o altă poveste). După o perioadă mai lungă de schimbări, am decis că este timpul să fac în mod constant un sport, de câte ori pot pe săptămână cu tendinţă de a deveni zilnic. Am încercat cu bicicleta, apoi cu tenisul de câmp, apoi cu fotbalul. Nu a mers din diverse motive (nu le voi discuta aici). Anul acesta am schimbat macazul şi am zis să încerc cu activitatea de alergare.
Da, am fost influenţat de unul din prietenii mei cei mai buni, care practică acest sport de câţiva ani, participă la competiţii sportive şi se antrenează permanent. O altă influenţă a venit de la alt prieten foarte bun, care şi-a dorit foarte mult să slăbească şi s-a apucat şi el nu demult de acest sport, iar rezultatele sunt mai mult decât vizibile. Vă mulţumesc şi aici (nu vă supăraţi daca vă dau numele, nu? Traian şi Alex).
Aşadar, m-am apucat şi eu, şi doresc să-ţi împărtăşesc de ce consider că este bine să practici un sport în mod constant, în cazul de faţă vorbim de alergare, şi am ales trei motive care au fost determinante pentru mine.
1. Este la îndemână
Simplu şi aplicabil imediat. Îţi iei pe tine ceva lejer, te încalţi cu o pereche de pantofi sport, te duci la cel mai apropiat loc unde poţi să practici în mod civilizat acest sport şi la treabă. Îţi recomand totuşi măcar o pereche de pantofi sport decenţi (şi eu mi-am achiziţionat), special pentru alergat şi dacă vrei tu să investeşti puţin şi într-un echipament adecvat eşti liber să o faci. Oricum nu se compară investiţia cu a te duce la sală, unde trebuie să plăteşti un abonament, poate este aglomerat, poate nu îţi plac feţele celorlalţi, şi aşa mai departe.
Consider că singurul efort pe care este necesar să îl faci din acest punct de vedere, este să-ţi organizezi un pic timpul şi bineînţeles să te dai jos din pat. Este la îndemâna oricui.
2. Este sănătos
„Mens sana in corpore sano”
Plecând de la celebra zicală, beneficiile alergării pentru corp sunt multiple. Inima mea lucrează mai bine, este mai puternică, muşchii mei sunt din ce în ce mai bine lucraţi, întăriţi, se dezvoltă şi alte grupe de muşchi, am mai multă energie (mai ales când alerg dimineaţa). De asemenea, un beneficiu important pentru mine este faptul că în timp ce alerg mă dezvolt mental, forţez propriile limite şi îmi limpezesc gândurile.
Per ansamblu, pe zi ce trece, cu fiecare kilometru de alergare parcurs, îmi sporesc sănătatea mentală şi a corpului, devin alt om, din ce în ce mai sănătos şi din ce în ce mai bun. Un studiu efectuat nu demult arată şi faptul că oamenii care practică acest sport îşi sporesc semnificativ durata de viaţă cu câţiva ani, ceea ce este, în mod evident, extraordinar.
3. Este stimulator pentru încrederea de sine
Lipsa de încredere în sine este ceva întâlnit la tot pasul la oamenii din jurul nostru. Sunt sigur că şi tu ai oameni care au o încredere în ei înşişi foarte scăzuta către deloc, chiar şi tu, si eu, câteodată avem perioade în care ne simţim la pământ. Alergatul este un excelent stimulator al creşterii încrederii în propria persoană.
Faptul că lucrezi cu mintea ta, devenind tot mai limpede, trecând peste anumite limite pe care ţi le impui singur, până la faptul că vei avea un corp mai sănătos, toate acestea te vor ajuta ca tu să devii un om mai bun, să ai performanţe din ce în ce mai bune în tot ceea ce faci în viaţa ta. Şi pentru că orice schimbare în bine începe cu tine, acest sport este minunat pentru susţinerea ta ca individ.
Am scris aici despre trei motive care pe mine m-au determinat să mă apuc de alergare. Pentru tine pot fi altele, mai multe sau poate fi doar unul. Consider că nu are nicio importanţă şi nici nu încerc să te conving (tu te convingi pe tine încercând) că este necesar să te apuci de alergat. Asta vei decide numai tu şi vei vedea dacă ţi se potriveşte cu adevărat.
Am fost întotdeauna un promotor al sportului, indiferent de ramura lui, pentru că este important ca indiferent ce facem în viaţa de zi cu zi să găsim loc şi pentru acesta. Contează enorm şi mediul în care trăieşti, oamenii cu care îţi petreci cel mai mult timp pe zi, pentru că anturajul te influenţeză, chiar dacă tu nu vezi asta acum în mod evident.
Încearcă să priveşti imaginea ta de ansamblu din exterior, depărtează-te puţin de tine, ca şi cum ai ieşi din corpul tău pentru câteva minute, înconjoară-te cu privirea şi vizualizează-ţi viaţa ta din această perspectivă. Nu fii amabil pentru că este vorba despre tine si despre viaţa ta. Este o autoevaluare şi te rog să o faci acum, după ce termini de citit acest articol.
Şi ca să îţi dau şi un sfat de final, dacă tot de apuci de alergat pune-ţi şi un obiectiv, de exemplu eu m-am înscris la o competiţie oficială, şi anume Bucharest International Half Marathon. Astfel, vei fi mai determinat şi te vei ţine de antrenamente. Iar dacă îţi vei atinge obiectivul, vei avea şi toate premisele să continui.
Dacă am reuşit să-ţi dau un imbold să te apuci chiar de astăzi să practici un sport în mod regulat în viaţa ta, indiferent de acesta, înseamnă că mi-am atins scopul şi mă declar de-a dreptul încântat. Felicitări celor care au timp pentru sport în viaţa lor pentru că ei au numai de căştigat, iar cu cât vom deveni mai mulţi, cu atât mai bine.
Ia ENERGIA de la mine şi pune-o şi în viaţa TA!
P.S. Dacă ţi-a plăcut articolul şi eşti un promotor al sportului şi consideri că poate fi util şi altor oameni, apreciază-l aşa cum se cuvine şi transmite-l mai departe. Pentru a fi la curent cu noutăţile abonează-te la newsletter din pagina principală.