Cică atunci când te îndrăgosteşti, orice citat motivaţional, orice poveste de genul „cum să faci un pas simplu în 7 paşi simpli”, orice tehnică de NLP nu mai funcţionează. Cum mai zicem noi, unde dragoste nu e, nimic nu e. Şi chiar aşa şi este.
Fie că vorbim despre iubirea de sine, faţă de familie şi cei dragi, prieteni şi până la ceea ce facem în viaţa de zi cu zi. Mai este o zicală care îmi place şi spune ceva de genul că atunci când inima începe s-o ia razna, fluturii zboară prin stomac şi altele, este recomandat să-ţi iei şi creierul cu tine. Uşor de zis, greu de făcut, nu-i aşa? Dar cine a spus că ceva este uşor?! 🙂
Comunicare.
Trecând peste îndrăgosteala de început, cred că comunicarea ar fi primul lucru care să unească şi mai puternic cei doi parteneri ai unui cuplu. Acest aspect este esenţial şi, împreună cu înţelegerea sau respectarea pasiunilor şi individualităţii fiecăruia, poate conduce la o viaţă împlinită din acest punct de vedere, o relaţie aşa cum fiecare din noi îşi doreşte.
Din păcate, ştim că nu prea se întâmplă această comunicare. Nici eu nu am făcut-o cum trebuia sau când trebuia în fostele mele relaţii, iar asta poate a condus şi chiar m-a împins către încheierea acelor relaţii. Nu a fost ceva definitoriu, pentru că este important contextul general în care se întâmplă lucrurile.
Un principal motiv de despărţire sau de divorţ al cuplurilor este reprezentat de bani. Mai precis de lipsa banilor, pentru că atunci ies la iveală lucrurile mai puţin văzute iniţial şi abia atunci încep să se manifeste şi forţele întunecate ale iubirii.
Dacă mă urmăreşti sau dacă ai citit cumva deja cartea mea „Salvează-ţi Banii”, atunci ştii că am vorbit despre tipare financiare mentale, pe care fiecare din noi le-a dobândit sau preluat până la momentul actual. Să presupunem că eşti la începutul unei relaţii şi începeţi să vă cunoaşteţi din ce în ce mai bine. Relaţia devine mai închegată, mai armonioasă.
Cu toate acestea, majoritatea cuplurilor ignoră total un aspect care, la un moment dat în viitor, le poate încheia definitiv relaţia şi poate transforma doi oameni care se iubesc în doi oameni care se urăsc. Este vorba despre bani, comportamentul privitor la bani, tiparele financiare mentale ale fiecăruia.
Gândeşte-te că eşti unic sau unică, aşadar ai avut o experienţă de viaţă unică până acum, iar cu ea vii în relaţie. La început este posibil să nu dai importanţă, poate dacă eşti băiat ai crescut cu vreun principiu că băiatul trebuie să plătească sau poate dacă eşti fată ai crescut cu ideea că bărbatul în sine este un plan financiar 🙂
Ştii cum este… râdem, glumim… plătim mai târziu, iar costul poate fi foarte dureros atât pentru buzunar, cât şi pentru situaţia emoţională. Soluţia este simplă şi este la îndemâna oricui şi nu contează cine ia iniţiativa, ci doar faptul că, cel puţin din punctul meu de vedere, această discuţie trebuie să aibă loc.
Ce reprezintă pentru tine banii? Cum îţi administrezi banii? Pe ce îi cheltui de obicei? Ai datorii şi ce fel de datorii ai? Cum vezi relaţia cu banii? Dacă este să rămânem împreună şi să lucrăm pentru un viitor al nostru, cum îl vezi din punct de vedere financiar? Tu ce credinţe ai despre bani? Lista ar putea continua, dar întrebărlle de mai sus pot reprezenta un punct de pornire.
Banii în cuplu.
Nu este vorba despre bani, ci este vorba despre viaţa ta. Vă puteţi face viaţa mult mai uşoară chiar de la început, iar dacă eşti deja de mulţi ani într-o relaţie niciodată nu este prea târziu să vorbeşti deschis cu partenerul sau partenera de viaţă despre bani.
Dacă nu ai făcut-o până acum înseamnă că vii cu un tipar financiar mental format încă din copilărie în care nu ai primit informaţii despre bani, nu ai asistat la nicio discuţie financiară în familie, nu ai avut niciodată bani pe mână, nu ştii care sunt funcţiile banilor, poate ai crescut într-un context de lipsă acută de bani, poate părinţii ţi-au spus mereu că nu este treaba ta, poate multe alte lucruri.
Este important să înţelegi acest aspect, să înţelegi de unde provine el şi să-l comunici celui cu care împarţi canapeaua şi invers. De exemplu, să lucraţi împreună pentru bunăstare şi independenţă financiară poate fi un catalizator al unei relaţii rutinate sau poate fi chiar momentul în care îţi dai seama cât de norocos eşti să ai un partener sau o parteneră care gândeşte şi vrea să acţionaţi împreună pentru îndeplinirea acestui scop.
Acordă atenţie obiceiurilor financiare pe care le are celălalt. Există o vorbă care îmi place şi care spune că o partidă bună de sex nu înseamnă şi responsabilitate financiară. De fapt, nu ştiu dacă există vorba asta, dar am scornit-o eu acum 🙂 Ce vreau să spun este să nu pici în plasa lucrurilor aparente, pentru că este posibil ca viaţa voastră din punct de vedere financiar, cât de bine înţeleasă este, cât de sănătoasă este, să vă dicteze chiar viitorul relaţiei şi este valabil indiferent dacă „te-ai căsătorit” din interes sau doar din atracţie. Este pur şi simplu adevărat. De prea multe ori am văzut sau am auzit „l-am lăsat pentru că nu mai avea bani” sau „am lăsat-o pentru că tot ce vroia era mai multe carduri”.
Hai să luăm în calcul un alt aspect. Aproape tot ceea ce vă veţi propune să faceţi în viaţa voastră vă va costa bani. Ar fi aiurea să „nu vezi asta”. De la o schimbare de mobilă, până la vacanţa la bulgari sau băutul unei cafele la Sinaia. De la mergem la film şi până la Statuia Libertăţii. De la cina în familie, acasă şi până la punerea pe picioare a unei afaceri. Toate implică viaţa financiară.
Aşadar, cred că am subliniat destul de accentuat cât de important este să discutaţi între voi ce tipare financiare mentale aveţi şi, mai departe, să vedeţi cum vă puteţi completa şi îmbunătăţi fiecare, astfel încât să mergeţi spre o relaţie din ce în ce mai bună cu banii în viaţa voastră.
Lucruri de oameni mari.
Alte aspecte vin când în discuţie apare dorinţa de a vă împrumuta sau dorinţa de a avea un copil sau mai mulţi. Aici ce este de făcut? Cine este responsabil de plata ratei? Din salariul cui vom face această plată? Dacă punem totul la comun, cum ne gestionăm noua datorie creată? Ne permitem să avem un copil (financiar vorbind)? Ce costuri implică din momentul în care apar 2 linii pe testul de sarcină? Cât costă o naştere? Care sunt implicaţiile financiare în a creşte un copil? Dacă ies gemeni sau tripleţi? Mi-a tremurat un pic mâna când am scris tripleţi 🙂
Toate întrebările de mai sus sunt fireşti, iar discutarea lor în cuplu consider că aduce transparenţă, încredere de sine, precum şi încredere în viitorul cuplului, faptul că sunteţi oameni maturi cu capul pe umeri şi care luaţi decizii financiare inteligente.
În episodul trecut al emisiunii State of the Wallet am vorbit despre Nuntă şi Bani şi am atins acolo câteva aspecte asupra cărora nu voi insista acum, aspecte importante pentru tinerii care doresc să se căsătorească şi te invit să urmăreşti episodul (click aici).
În etapa următoare este momentul să vă organizaţi viaţa financiară şi să începeţi să folosiţi un sistem de administrare al banilor personali. Aveţi de unde alege, doar să nu rămâneţi la principiul că banii vin şi pleacă şi să trăiţi de la un salariu la altul. Ar fi o lipsă de responsabilitate şi de asumare a noii etape a vieţii voastre.
Uite un exemplu care îmi vine acum în minte şi pe care l-am văzut/auzit. Este vorba despre momentul în care unul din parteneri are o problemă financiară şi o ascunde de celălalt. Acest lucru nu face bine sub nicio formă, subminează relaţia, creşte gradul de neîncredere dintre cei doi şi poate conduce chiar la despărţire. Soluţia este aceeaşi: comunicarea. Este un act normal să discuţi cu partenerul cu care împarţi pâinea problemele financiare care pot apărea sau îngrijorările pe care poate le ai.
Din identificarea tiparelor financiare pe care le aveţi va mai rezulta un lucru important, şi anume vei putea vedea care dintre voi este mai econom, care este mai cheltuitor, care a avut de gestionat sume mai mari de bani, care a avut vreodată datorii şi de ce fel, care vânează reducerile, care preferă luxul, care este defectuos sau care este un bun administrator al banilor personali.
Contextul este rege.
Mai presus de toate, cred că poţi să îţi dai seama că subiectul finanţelor, toată treaba asta cu banii şi universul lor stă sub umbrela momentului în care sunteţi în viaţa de cuplu. Fie că sunteţi la început, fie că v-aţi mutat împreună, fie că sunteţi căsătoriţi, fie că doar trăiţi împreună nimic nu vă absolvă de lipsa de comunicare a modului în care vedeţi relaţia cu banii în viaţa voastră. Banii nu sunt un motiv de îngrijorare, ci doar o decizie conştientă, matură, de asumare totală a responsabilităţii, de respect, de iubire faţă de tine şi de partenerul sau partenera ta.
Te provoc să treci la acţiune şi după ce ai încheiat de citit acest articol, să-l dai mai departe celeilalte persoane dragi să-l citească, iar apoi să acţionaţi pentru a avea o viaţă din ce în ce mai bună din punct de vedere financiar. Lucraţi împreună!