Sună prea brutal?! Oare la ce mă refer?! La viaţa personală sau viaţa profesională?! Nu te ţin prea mult în suspans şi îţi spun că astăzi vorbim despre viaţa personală. De ce să te concediezi?! Poate că este ceea ce ai vrut să faci demult, dar ceva te-a reţinut, te-a abătut din drum. Înainte de a intra puţin mai în detaliu, dă-mi voie să-ţi transmit câteva întrebări de la care poţi începe şi care te pot ghida, ajuta, să iei o astfel de decizie în viaţa ta.
Faci cu plăcere ceea ce faci? De cine şi de ce depinde fericirea ta? Simţi nevoia pentru apreciere? Câţi prieteni adevăraţi, pe care te poţi baza, sunt în viaţa ta? Eşti recunoscător pentru ceea ce ai? Eşti vizibil? Te apreciază cineva pentru ceea ce eşti? Mergi în viaţă pe urmele părinţilor? Îţi pasă de ce crede lumea despre tine? Cine sunt modelele tale de succes? Care sunt obiceiurile tale zilnice? Te simţi plafonat? Locul tău de muncă îţi aduce satisfacţii? Când ai făcut ultima oară ceva nou? Când ai făcut o schimbare majoră în viaţa ta?
Aş putea continua cu tirul de întrebări şi să scriu o carte formată doar din întrebări, dar nu acesta este scopul acestui articol (crezi că ar fi o idee bună să scriu o carte doar cu întrebări?! lasă un comentariu la acest articol).
După ce sapi adânc în interiorul tău şi îţi răspunzi la aceste întrebări, răspunsuri pe care îţi sugerez să le scrii (nu-mi spune că nu ai mai scris demult sau că scrii urât, nu are importanţă aici, doar scrie-le), mai citeşte-le încă o dată şi apoi întreabă-te: „De ce?”, la fiecare în parte şi vezi ce rezultă.
Iată o perspectivă pe care, probabil, nu ai luat-o în calcul până acum: exişti pe acest pământ pentru a face lumea mai bună, indiferent de modul cum contribui tu la evoluţia acesteia. Faci doar ceea ce îţi spun sau ţi-au spus cei din jurul tău (părinţi, profesori, prieteni, media, anturaj) sau faci parte din cei care îşi urmează vocaţia sau sunt în curs de descoperire a acesteia?!
Citeşte şi Cum să-ţi exprimi recunoştinţa
Dacă răspunsul tău la prima parte a întrebării de mai sus este afirmativ, atunci înseamnă că nu faci lumea mai bună, ci pur şi simplu, în cel mai fericit caz, o faci…la fel. Ceea ce nu este bine. „Şi în acest caz ce ar trebui să fac, Daniel? Ar fi timpul să preiau controlul asupra vieţii mele? Aş putea schimba lumea, schimbându-mă mai întâi pe mine?”
Te-ai gândit vreodată că, compania pentru care lucrezi, dacă vrei să aibă aceleaşi valori cu ale tale şi să contribuie la o lume mai bună, ar trebui să fie chiar compania ta? Asta este o întrebare subtilă, dar şi directă, în acelaşi timp.
Dacă toate aceste lucruri îţi sunt clare, rămâne un singur lucru de făcut: CONCEDIAZĂ-TE!
Gandhi spunea: „Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!” Ştia el ce ştia, pentru că şi-a dedicat viaţa şi tot ceea ce a făcut pentru a susţine importanţa schimbării personale şi a urmăririi valorilor personale, fără compromisuri. Este doar un exemplu care mi-a venit acum în minte, dar istoria este plină de astfel de exemple demne de urmat.
Hai să mă explic ce este cu această concediere. Simplu şi la obiect: dacă vrei să realizezi ceva în viaţă, mâine dimineaţă, când te trezeşti, mulţumeşte că trăieşti încă o zi minunată pe acest pământ, manifestă pace, compasiune şi iubire pentru tot ceea ce te înconjoară, fii recunoscător pentru tot ceea ce ai, cere-ţi iertare tuturor celor cărora le-ai greşit cu ceva, oricând, iartă-te şi pe tine, fă-ţi planul de viitor şi fă în fiecare zi un pas care să te ducă mai aproape de îndeplinirea acestuia, apoi desfăşoară-ţi ziua făcând ceea ce îţi face plăcere şi te face fericit, pentru că doar atunci când eşti fericit şi contribui pentru o lume mai bună, doar atunci poţi da şi altora din fericirea ta şi din cunoştinţele tale.
Cred că este cea mai frumoasă frază pe care am scris-o vreodată, pentru că vine din suflet şi pentru că o trăiesc în fiecare zi (nu mă laud singur, las pe voi să o faceţi sau să mă criticaţi).
Apoi, la lucru! O nouă zi, o nouă schimbare sau încă un mic pas pe calea schimbării deja începute, asta înseamnă să te concediezi singur. Nu poţi aştepta rezultate diferite, făcând zilnic aceleaşi şi aceleaşi lucruri. Ar fi o nebunie şi nu am zis eu asta, ci Albert Einstein. Majoritatea oamenilor nu pornesc pe calea schimbărilor majore în viaţa lor pentru că se simt mici, fricoşi, lipsiţi de încredere în sine, consideră că oricum ei nu pot schimba nimic, aşteaptă ceva, nu se simt în siguranţă sau pur şi simplu nu vor, considerându-se perfecţi sau din categoria celor care le ştiu pe toate.
Una din ideile de bază este că perfecţiunea nu există, dar două sau trei calităţi pe care le ai, dacă le exploatezi întru adevăratul lor potenţial te vor duce într-o zonă apropiată de perfecţiune, în care nu ai crezut că poţi ajunge vreodată. Peste tot în jurul tău sunt oportunităţi şi obstacole, depinde doar de tine ce vezi. În ziua de astăzi, cu ceva timp, dedicat zilnic pasiunii tale, şi cu un laptop poţi schimba lumea. Sună prea pompos? Tu decizi dacă este aşa sau nu.
O altă idee de bază este că nu te poţi baza toată viaţa pe părinţii tăi să te ajute sau să aştepţi până mor, să-ţi lase şi ţie o parte din avere sau chiar toată. De asemenea, nu te poţi baza nici pe guvern sau mai ştiu eu ce regim politic să-ţi schimbe viaţa. Aşa ceva nu există, trezeşte-te!
Citeşte şi Cum am scăpat de un obicei nociv şi care sunt beneficiile
Singura idee de bază care va funcţiona pentru tine, aşa cum a funcţionat pentru mine şi pentru mulţi oameni de-a lungul timpului, este să te concediezi şi să te apuci să schimbi.
Este un proces laborios, încet, dureros, care necesită multă muncă, răbdare, disciplină, dar mai presus de toate cere dorinţă, credinţă şi aşteptare.
Ca un lucru să vină în viaţa ta, trebuie să-ţi doreşti cu adevărat să vină. Apoi, trebuie să crezi că poate veni, iar apoi trebuie să aştepţi să vină. Nu cu mâinile în sân, nu jucând la loterie, nu din faţa televizorului, nu din partea angajatorului, nu în timp ce dormi, nu fără muncă, nu fără a deveni un alt TU, un nou TU, un TU din ce în ce mai bun. În fiecare zi.
Concediază-te acum şi începe să trăieşti! Devino creator al unei noi lumi, care începe cu tine, de la tine, pentru noi toţi!
Daniel, bloggerul care te motivează