Relaţia pe care o ai cu banii în viaţa ta nu este o imagine de basm şi aşa este pentru majoritatea oamenilor.
Aproape oricine are o poveste despre banii din viaţa sa şi aceasta provine din limitările acumulate încă de mic copil asupra banilor şi universului acestora.
Povestea asta îţi afectează fericirea, stilul de viaţă, nivelul de trai, calitatea conversaţiilor, numărul de griji, odihna şi creează stres financiar mental, emoţional, spiritual şi fizic.
Când erai copil poate cutreierai şi păduri, dar erai şi înconjurat de părinţi, alţi copii, oameni care au avut grijă de tine, precum şi de alţi oameni.
Le-ai observat credinţele, le-ai ascultat cuvintele, le-ai urmărit şi preluat acţiunile privitoare la bani, iar acum acestea îţi dictează tiparul financiar mental şi comportamentul financiar.
Câţi dintre voi aţi auzit, pe măsură ce aţi crescut, zicale de genul:
- Banii nu cresc în pom.
- Crezi că sunt făcut din bani?
- Banii sunt ochiul dracului.
- Nu ne permitem.
- Banii sunt murdari.
Sunt nenumărate astfel de zicale, declaraţii, propoziţii sau fraze care ţi-au ajuns la urechi, ţi-au intrat în cap, le-ai înregistrat undeva pe harddiskul din creierul tău şi acum le foloseşti ca sistem de operare exact ca un software.
Înţelegerea şi acceptarea.
Aceste două cuvinte descriu două momente extrem de importante în relaţia cu banii.
Dacă te-ai trezit sau eşti în curs de trezire privitor la acest aspect, atunci este important să înţelegi că ai credinţe sau convingeri limitative privitoare la bani şi să accepţi că le ai.
Ştiinţa ne spune că în perioada de până la 7-8 ani, creierul nostru percepe şi reţine aproape toate informaţiile exterioare folosindu-se de simţurile corpului uman.
Chiar dacă 90% din informaţie o aducem prin intermediul văzului, celelalte 10 procente sunt la fel de importante.
Tot ştiinţa arată că peste 85% din programele instalate în mintea noastră le dobândeşti până la vârsta de 14 ani.
De ce este important să cunoşti aceste lucruri şi să înţelegi, respectiv accepţi faptul că deţii un anumit adevăr despre bani?
Pentru că, majoritatea dintre noi avem credinţe şi emoţii negative asociate banilor. De fapt, ceea ce ştii despre bani sunt nişte simple obiceiuri formate din credinţă, gând, emoţie, atitudine şi acţiune.
Toate acestea ţi-au parvenit de la familie, rude, prieteni, mediul înconjurător, şcoală cu tot ce înseamnă ea, mass media cu tot ce înseamnă ea şi au construit în tine ceea ce se poate numi tipar financiar negativ sau o mentalitate nepotrivită despre bani.
Nimeni nu este cu tiparul financiar potrivit încă de copil, însă cu siguranţă există „norocoşi” care au crescut şi au fost educaţi într-un mod potrivit despre bani.
Ce îmi doresc să reţii din această etapă sunt 2 aspecte:
- înţelegerea şi acceptarea faptului că ceea ce crezi că ştii despre bani nu este neapărat adevărat.
- din fericire, TU nu eşti ceea ce ai moştenit, iar lucrurile se pot schimba.
Cum scapi de credinţele limitative despre bani, chiar dacă au fost scrise din copilărie.
Schimbarea pleacă de la tine.
Eşti o fiinţă umană liber gânditoare şi care este în controlul alegerilor sale.
Dacă eşti omul care ştie că viaţa nu i se întâmplă, ci face să i se întâmple, atunci ai un avantaj în a crea ceva mai bun şi benefic pentru tine şi cei dragi ţie.
Credinţele sau convingerile limitative despre bani sunt esenţa. Şi nu doar despre bani, ci în general.
Orice crezi că este adevărat în mintea ta se va reflecta în realitatea ta exterioară, pentru că lumea ta interioară creează lumea ta exterioară.
Aceasta este şi cauza pentru care nu obţii rezultate diferite în viaţa ta. Dacă eşti stresat de datorii, dacă consideri că nu eşti plătit pe cât meriţi, dacă nu vezi oportunităţi de a câştiga mai mulţi bani atunci te invit să îţi descoperi credinţele legate de bani, datorii, bogăţie, sărăcie, avere şi tot ceea ce are legătură cu banii.
Cum poţi face asta?
Dacă acest articol este primul pe care îl citeşti de la mine, te invit să le citeşti şi pe cele 2 anterioare acestuia (aici şi aici), te invit pe canalul meu de YouTube unde vorbesc în emisiunea State of the Wallet despre aceste aspecte şi nu în ultimul rând te invit să achiziţionezi cartea mea “Salvează-ţi Banii”, unde dezvolt pe larg cum să-ţi identifici credinţele sau convingerile limitative despre bani.
Acum, hai să îţi dau un exemplu de cum poţi începe să-ţi schimbi perspectiva.
Dacă te chinui să scapi de datorii, întoarce foaia şi priveşte datoriile ca pe o lecţie pe care era necesar să o înveţi. Imaginează-te, nu ca o persoană cu datorii, ci ca o persoană care îşi achită cu succes obligaţiile şi devine liberă financiar.
Mai departe, treci la acţiune şi nu lăsa totul la stadiul de imagine frumoasă.
Ai observat diferenţa? Ţine minte că orice crezi că ştii despre bani stă în puterea ta să schimbi.
În rândurile următoare, pentru că sunt practic aşa cum mă ştii, mi-am propus să îţi dau cadrul propice în care îţi poţi transforma tiparul financiar negativ într-unul care să te susţină în îndeplinirea scopurilor tale, unul care să fie benefic.
1.Gândeşte diferit.
Omul devine ceea ce gândeşte, spunea Buddha acum 2500 de ani. Şi chiar aşa şi este.
Mentalitatea pe care o ai îţi creează realitatea în care trăieşti. Îţi controlează şi influenţează acţiunile, alegerile, comportamentele şi toate acestea sunt importante când ai obiective de îndeplinit şi scopuri de atins.
De aceea, îţi doreşti să experimentezi şi să atingi nivele superioare din punct de vedere financiar, iar pentru asta ai nevoie să gândeşti diferit.
Adresează-ţi următoarea întrebare: “Ce ar trebui să gândesc despre mine şi cine ar trebui să devin EU ca OM pentru a ajunge să fiu liber financiar?”
2.Priveşte diferit.
Nu este totuna cu a gândi diferit. Cele două merg în completare.
Dacă te chinui cu banii, nu mai ştii de unde să-i scoţi, cum să faci să pui ceva deoparte, cum să găseşti bani pentru proiectul pe care doreşti să-l începi de ani de zile, dacă nu vezi cum să-ţi măreşti sursele de venituri este momentul să priveşti banii ca o adevărată resursă, precum şi un instrument pentru ajutorul tău şi a celorlalţi.
Adresează-ţi următoarea întrebare: “Cum îmi pot folosi talentele şi abilităţile pentru a crea produse sau servicii prin care să rezolv problemele oamenilor şi să fiu plătit pentru asta?”
3.Acordă atenţie.
Doresc să-ţi atrag atenţia asupra unui aspect care a fost preluat de la americani la noi în ceea ce priveşte atenţia.
Ei spun “pay attention” şi noi am tradus “fii atent”, ceea ce nu este adevărat.
Observă la ei folosirea verbului “to pay” care înseamnă a plăti. Iată că ei spun să plăteşti atenţie, adică referire directă la bani ca formă de energie, dirijarea, acordarea şi menţinerea atenţiei, fiind practic dirijarea energiei.
În schimb, noi spunem “fii atent” ceea ce conduce doar la un fel de trezire din adormire şi nu implică niciun schimb.
Banii au nevoie să circule, pentru că sunt făcuţi pentru asta şi au nevoie de atenţie.
Dacă tu nu acorzi atenţie banilor, cum aud mulţi oameni care spun că banii nu sunt importanţi, atunci vor găsi ei o cale prin care să-ţi capteze atenţia. De obicei, într-un mod negativ.
De ce se întâmplă asta?
Pentru că banii au nevoie de atenţie şi de respect, aşa că nu mai evita lucrurile şi preia controlul situaţiei tale financiare.
4.Încetează limbajul negativ.
În momentul în care începi să spui că nu îţi permiţi, nu ai bani acum, nu ai banii necesari, nu vezi de unde să strângi suma de bani, nu vin banii la timp şi alte lucruri de acest gen care încep cu cuvântul NU, atunci eşti în pericol.
Aceste declaraţii, zicale, afirmaţii sunt bazate pe o mentalitate de lipsă, de insuficienţă, de limitare, de restrângere, de sărăcie şi nu fac altceva decât să îngroaşe rândurile celorlalte credinţe limitative pe care le ai despre bani.
Este necesar să înţelegi faptul că în spatele limbajului pe care îl utilizezi stă de fapt mentalitatea pe care o ai.
Aici este necesar exerciţiu intens pe ceea ce se numeşte “gândeşte înainte să vorbeşti”.
Dacă începi să opreşti supapa şi de fiecare dată când te surprinzi cu un gând negativ să încerci să-l transformi în ceva pozitiv, atunci eşti pe drumul cel bun.
Ce-ar fi să spui în loc de “nu am bani acum” – “încep să strâng bani pentru asta”?
5.Învaţă şi dezvoltă-te permanent.
Probabil nu ar mai fi trebuit să pun acest ultim punct aici. Ceea ce era evident, nu ar mai fi trebuit menţionat.
Ce am observat din discuţiile cu oamenii, din emailurile pe care le primesc de la voi şi în care îmi descrieţi situaţiile financiare personale transmit însă altceva.
Educaţia financiară lipseşte cu desăvârşire.
Cauzele le ştim deja şi nu insist asupra lor.
Cu toate acestea, suntem în 2016 şi suntem conectaţi la această imensă sursă de date numită generic internet. Informaţia din domeniul financiar împreună cu cunoştinţele din acest domeniu formează ceea ce se cheamă educaţie financiară.
Ai acces uşor nu doar la informaţie, ci şi la oameni, experţi, mentori. Da, găseşti multă informaţie la liber şi accesul la performanţă costă, dar este normal să fie aşa pentru valoarea pe care o poţi accesa astfel.
Cum spuneam într-un alt articol, educaţia financiară nu înseamnă economii, strângerea curelei, administrarea cheltuielilor şi poate ceva investiţii.
Acestea sunt doar câteva cuvinte sau noţiuni pe care le-am auzit, însă domeniul este mult mai complex, implică o atenţie detaliată, studiu şi apoi aplicare în viaţa ta să vezi ce funcţionează pentru tine.
—–
Totul funcţionează, dar nu totul funcţionează pentru tine.
Este responsabilitatea ta să acorzi atenţie relaţiei cu banii din viaţa ta.
Mă străduiesc prin aceste articole să îţi dau cadrul şi mentalitatea necesare pentru a te ajuta şi inspira pe tine, pe cei dragi ţie, pe prietenii tăi să porniţi pe acest drum.
Continui să fac asta şi am o rugăminte la tine: dacă este de valoare pentru tine şi dacă este de folos, te rog, dă mai departe.
Mulţumesc şi succes!
-Daniel